Slaughtering (excl. poultry slaughtering) (10.11.0.00)

If you select a location, the contact details of the responsible Point of Single Contact and the responsible authority as well as locally valid information will be displayed.

The following formalities are performed by responsible authorities and can also be handled via the Point of Single Contact if necessary. Please specify the location via Change selection. If you choose "To the responsible Point of Single Contact for ..." (if available), the contact details of the responsible Point of Single Contact are displayed. The contact details of the competent authority/-ies are displayed after choosing the formality.

Formalities according to the Services Directive

Formalities according to the Services Directive

For taking-up and pursuit of a service the follwoing specific service-related formalities (authorisations and notifications) must always be obeyed:

To the responsible Point of Single Contact

  • Skilled crafts and trades; Establishing the requirement for registration of the skilled craft or trade

    This formality description is currently being revised.

  • Lebensmittelbetriebe; Beantragung der EU-Zulassung bei Umgang mit Erzeugnissen tierischen Ursprungs

    Fleisch-, Geflügelfleisch- und Milchbetriebe sowie andere Betriebe, die mit Erzeugnissen tierischen Ursprungs umgehen, benötigen grundsätzlich eine EU-Zulassung. Mit der Zulassung wird der Betriebsstätte auch die erforderliche Zulassungsnummer erteilt.

Other service-related formalities

Other service-related formalities

For taking-up and pursuit of a service the following service-related formalities, which CANNOT be processed through the Point of Single Contact, must be obeyed:

  • Lebensmittelpersonal; Beantragung der Teilnahme an einer Belehrung

    This formality description is currently being revised.

Formalities relating to the employment of workers

Formalities relating to the employment of workers

If you would like to hire an employee you need to proceed with the following steps. These formalities CANNOT be processed through the Point of Single Contact.

If the employment is terminated you also have to inform the authorities where the employee has been registered.

  • Entsendung von Arbeitnehmern nach Deutschland; Anmeldung und sonstige Pflichten

    Bei der Entsendung von Arbeitnehmern nach Deutschland ist das Arbeitnehmer-Entsendegesetz zu beachten. Dieses Gesetz verpflichtet sowohl Arbeitgeber mit Sitz in Deutschland als auch Arbeitgeber mit Sitz im Ausland, die Arbeitnehmer in Deutschland beschäftigen, zur Einhaltung gesetzlicher und in bestimmten Branchen tarifvertraglich geregelter Arbeitsbedingungen. Daneben treffen die Arbeitgeber weitere Pflichten.

Tax related formalities

Tax related formalities

For taking-up and pursuit of a service please also consider the following tax related formalities which CANNOT be processed through the Point of Single Contact:

  • Steuern; grenzüberschreitende Tätigkeit

    Für Dienstleister, die ohne Niederlassung in Deutschland grenzüberschreitend tätig werden, gibt es diverse Sonderzuständigkeiten und Sonderregelungen je nach Steuerpflicht, Tätigkeit oder Steuerart.

Characteristics and key concepts of the service

This service includes:

  • Operation of slaughterhouses where animals are slaughtered and where the meat is trimmed and packaged: Cattle, pigs, lambs, mutton, camels, etc.
  • Production of fresh and frozen meat in carcasses
  • Production of fresh and frozen meat in pieces
  • Slaughtering and processing of whales on shore or on designated fishing vessels
  • Production of hides and skins, including bristles and hair, in slaughterhouses
  • Melting/rendering of bacon and other edible animal fats
  • Processing of slaughterhouse waste
  • Manufacture of pulled wool

Keywords

  • Abhäuterei
  • Ausbeinen von Fleisch (Auslösen des Fleisches aus Tierkörpern, -hälften oder -vierteln)
  • Ausbeinerin
  • Auslassen von tierischen Fetten (Talgschmelzen und Schmalzsiedereien)
  • Borsten, Gew. in Schlachthäusern
  • Darmschleimereien
  • Darmverwertung
  • Fette, tierische, Auslassen von (Talgschmelzen und Schmalzsiedereien)
  • Fleisch, H. in Schlachthäusern
  • Fleischerei (Schlachterei)
  • Fleischerin
  • Fleischzerleger (Auslösen des Fleisches aus Tierkörpern, -hälften oder -vierteln)
  • Fleischzerlegerin
  • Frischfleisch, H. in Schlachthäusern
  • Frischfleisch (von Kaninchen, Wild u.Ä.), H.
  • Futterknochenschrot, H.
  • Gefrierfleisch, H. in Schlachthäusern
  • Gefrierfleisch (von Kaninchen, Wild u.Ä.), H.
  • Grieben, H.
  • Großschlächtereien
  • Großschlächtereien (von Kaninchen, Wild u.Ä.)
  • Häute, Gew. in Schlachthäusern
  • Hautwolle, Erzg.
  • Innerei-Fleischer (Kuttler)
  • Innerei-Fleischerin
  • Kalbfleisch, Rindfleisch, Schweinefleisch (frisch, gekühlt, gefroren), H.
  • Kaninchenfleisch, H.
  • Kaninchenschlachtung
  • Knochenmehl, H.
  • Kommunale Schlachthöfe
  • Kommunale Schlachthöfe (Schlachten von Kaninchen, Wild u.Ä.)
  • Lohnschlächter
  • Lohnschlächter (von Kaninchen, Wild u.Ä.)
  • Metzgerin
  • Naturdärme, Gew.
  • Pferdefleisch, Zerteilen, Tiefgefrieren (Schlachthaus)
  • Premier Jus, H.
  • Schierer (Ausbeiner)
  • Schlachten
  • Schlachthäuser
  • Schlachthöfe
  • Schlachtnebenprodukte , Gew. u. Verarbeitung
  • Schmalz, H.
  • Schmalzsiedereien
  • Secunda Jus, H.
  • Speisetalg, H.
  • Talg (Speise-), H.
  • Talgschmelzen
  • Viehschlachtung
  • Wildfleisch, H.
  • Wildschlachtung
  • Zerlegen von Fleisch (Zerlegen von Tierkörpern in ihre verwertbaren Großbestandteile)
  • Zerlegungsbetrieb