Snack bars and the like (56.10.3.00)
If you select a location, the contact details of the responsible Point of Single Contact and the responsible authority as well as locally valid information will be displayed.
The following formalities are performed by responsible authorities and can also be handled via the Point of Single Contact if necessary. Please specify the location via Change selection. If you choose "To the responsible Point of Single Contact for ..." (if available), the contact details of the responsible Point of Single Contact are displayed. The contact details of the competent authority/-ies are displayed after choosing the formality.
Other service-related formalities
For taking-up and pursuit of a service the following service-related formalities, which CANNOT be processed through the Point of Single Contact, must be obeyed:
-
Food personnel; registration for instruction in accordance with the Infection Protection Act
Wenn Sie eine gewerbsmäßige Tätigkeit ausüben, an die besondere lebensmittelhygienische Anforderungen gestellt werden, müssen Sie und alle betroffenen Mitarbeiter vor Beginn der Tätigkeit durch das Gesundheitsamt belehrt werden.
Formalities relating to the employment of workers
If you would like to hire an employee you need to proceed with the following steps. These formalities CANNOT be processed through the Point of Single Contact.
If the employment is terminated you also have to inform the authorities where the employee has been registered.-
Posting of employees to Germany; registration and other obligations
When posting employees to Germany, the Employee Posting Act must be observed.
Characteristics and key concepts of the service
This service includes:
- Entertainment venues providing none or few seating accommodations and offering a tightly limited range of foods, with or without the serving of beverages, either for consumption on the premises or to go:
- Sausage stands and other fast food facilities
- Snack bars, stands and carts
- Preparation of food in market stands
- Operation of snack bars and the like in public transportation, where carried out by self-employed (independent) units
Keywords
- Abgabe von Speisen und Getränken im Ladengeschäft zum Verzehr an Ort und Stelle oder zum Mitnehmen
- Abgabe von Speisen und Getränken im Omnibus zum Verzehr an Ort und Stelle
- Bewirtungsstätten (Imbisshallen)
- Bistros (Imbisshallen)
- Bratwurststand
- Cafeterias, als Imbisshallen betrieben
- Carry-out-Pizzerias
- Dönerbuden
- Drive-in-Schnellimbiss
- Fast-food-Restaurants (Imbisshallen)
- Fischbratereien, als Imbisshallen betrieben
- Gaststätte
- Gastwirtin
- Gastwirtschaft
- Gyrosstand
- Hähnchenbratereien, als Imbisshallen betrieben
- Hähnchenbratereien als Imbisswagen betrieben
- Imbisshallen
- Imbisskiosk (Kiosk mit Gelegenheit zum Verzehr an Ort und Stelle), wobei der Verkauf von Speisen und Getränken den Schwerpunkt bildet
- Imbisstuben
- Imbisswagen
- Pizza to go
- Pizzerias, als Imbisshallen betrieben
- Salatbar (Stehimbiss)
- Schnellimbiss
- Snack-Bars (Imbisshallen)
- Stehimbiss (Imbisshallen)
- Take-away-Pizzerias
- Verkauf von Speisen und Getränken im Omnibus zum Verzehr an Ort und Stelle
- Verkauf von Speisen und Getränken im Reisebus zum Verzehr an Ort und Stelle
- Verkauf von Würstchen, Grillhähnchen u.Ä. an Ständen
- Würstchenstände