Processing and preserving of fish, crustaceans and molluscs (10.20.0.00)

This service 'Processing and preserving of fish, crustaceans and molluscs' is not coverd by the EU Service Directive.

For this service there are no further information available. The use of Points of Single Contact is not provided. For questions about a specific formality (approval or notification), please contact the responsible authority directly. The formalities relating to different subjects you will find under Formalities by subjects. If you select a formality, contact details of the responsible authority will be displayed. General information are available from the Servicestelle der Bayerischen Staatsregierung.

This service includes:

  • Preservation of fish, crustaceans and molluscs: Freezing, refrigerating, drying, boiling, smoking, salting, curing in brine, processing to canned products, etc.
  • Manufacture of products made from fish, crustaceans and molluscs: Boiled fish, fish fillets, roe, caviar, caviar substitutes, etc.
  • Manufacture of fish meal as food for human consumption or for animal feed
  • Manufacture of non-comestible meals and extracts from fish and other aquatic animals
  • Activities of specialized vessels for fish processing and preservation
  • Processing of marine algae (seaweed)

This service does not include:

  • Processing and preservation of fish on fishing vessels (see 03.11.0)
  • Processing of whales on shore or on designated fishing vessels (see 10.11.0)
  • Manufacture of oils and fats from marine organisms (see 10.41.0)
  • Manufacture of frozen or otherwise preserved, prepared fish-based ready-to-serve meals (see 10.85.0)
  • Manufacture of fish soups (see 10.89.0)
  • Preparation of meals for immediate consumption on the premises or to go for quick consumption (see Section 56)

Source: Statistisches Bundesamt

  • Aalräuchereien
  • Brat- und Kochfischwaren, H.
  • Bücklinge, H.
  • Fabrikschiffe (Verarbeitung von Fischen, Krebs-, Weich- u.a. Meerestieren auf Schiffen, die ausschließlich be- und verarbeiten)
  • Fischdauerkonserven, H.
  • Fischfilets, H.
  • Fischkonserven, H.
  • Fischkonserven und -marinaden, H.
  • Fischmehl als Futtermittel, H.
  • Fischpasten, H.
  • Fischräuchereien
  • Fischräucherwaren, H.
  • Fischrogen, H.
  • Fischsalat, H.
  • Fischstäbchen, H.
  • Fischverarbeitung
  • Futterkrabben, getrocknete, H.
  • Futtermittel aus Fischen, Schal- und Krustentieren (auch gemischt), H.
  • Garnelen für Futterzwecke, getrocknete, H.
  • Kaviar, H.
  • Kaviarersatz, H.
  • Kochfisch, H.
  • Konservierung von Fisch, Krebstieren und Weichtieren
  • Konservierung von Schnecken
  • Krabbenerzeugnisse für Futterzwecke, H.
  • Krabbenerzeugnisse für Speisezwecke, H.
  • Krebserzeugnisse für Futterzwecke, H.
  • Krebserzeugnisse für Speisezwecke, H.
  • Kühlkost aus Fisch und Fischerzeugnissen, H.
  • Meeresfrüchte, eingelegt in Öl, H.
  • Muschelerzeugnisse für Futterzwecke, H.
  • Muschelerzeugnisse für Speisezwecke, H.
  • Muschelmehl und -kalk für Futterzwecke, H.
  • Ölsardinen, H.
  • Räucherfische, H.
  • Räuchern von Fisch
  • Räucherwaren (Fischwaren), H.
  • Salzheringe, H.
  • Schaltiererzeugnisse für Futterzwecke, H.
  • Sprotten, geräucherte, H.